Goed idee: houd hersenen fit en vitaal

Een fit en gezond brein is fijn, omdat het een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. U kunt de dingen (blijven) doen die u leuk en belangrijk vindt. Zaak dus om ‘het koppie’ erbij te houden. Moeilijk is het niet, gewoon een kwestie van doen. We delen een paar praktische tips om uw hersenen te stimuleren en scherp te houden.

Doe nieuwe dingen

Het is belangrijk om uw hersenen uit te blijven dagen. Doe elke dag iets dat nét buiten uw comfortzone ligt. Een nieuwe ervaring prikkelt de hersenen en zet ze ‘aan’. Ga eens naar een film waar u normaal gesproken niet snel naar toe zou gaan of bezoek een stad die u niet kent.

Als u uw gewoonten doorbreekt, geeft u uw hersenen nieuwe prikkels. Een nieuwe route naar de supermarkt kan al helpen, net als het koken van een nieuw recept of daag uw hersenen uit bij een boekenclub. Een grappig experiment: voer dagelijkse klusjes en handelingen, zoals tandenpoetsen, een keer met uw linkerhand uit als uw rechtshandig bent of omgekeerd.

Blijf in beweging

Beweging draagt bij aan een beter brein. De hersenen raken goed doorbloed en krijgen de zuurstof die ze nodig hebben. Natuurlijk is het fijn als u actief kunt sporten, maar weet dat een half uur per dag wandelen al heel veel goed doet.

Ook traplopen, fietsen of een half uurtje werken in de tuin stimuleren de doorbloeding van de hersenen, verlagen de bloeddruk en zijn goed voor hart en longen. Bewegen zorgt dat het gebied in de hersenen actiever wordt dat een belangrijke rol speelt bij uw geheugen.

Paragraaf afbeelding

Hersenen aan het werk

Waar mensen aan het eind van de pubertijd zijn uitgegroeid, zijn hersenen nooit ‘af’. Die blijven zich een leven lang ontwikkelen. Hoe actiever uw brein blijft, hoe meer verbindingen u maakt. Iets nieuws leren zet uw hersenen aan het werk. Leer een taal, bijvoorbeeld via de app Duolingo of maak een puzzel of sudoku, bij voorkeur eentje die net iets moeilijker is dan u gewend bent. Ook zijn er leuke app’s die u kunnen uitdagen, zoals Peak – Brain Train of De Slimste Mens app. Ze zijn te downloaden via de App store of Google Play Store.

Natuurlijk is ook het spelen van een kaartspelletje of potje Rummikub een goede manier om uw hersenen fit te houden. Mocht dit teveel zijn, weet dat ook het lezen van een boek of een dagboek bijhouden positief van invloed zijn op uw concentratie en inbeeldingsvermogen. Alles draagt bij aan uw mentale gezondheid.

Puzzelboeken voor leden

Bent u lid van Carinova Thuizz? Dan is het voor u extra gemakkelijk om uw hersenen fit te houden. PuzzelBrein is vanaf 2024 één van de nieuwe samenwerkingspartners van Carinova. En zij geven u maar liefst twee puzzelboeken cadeau!  PuzzelBrein is een puzzelblad met ruim 36 puzzels, zoals kruiswoordraadsels, sudoku’s, woordzoekers en cryptogrammen. 

Op zoek naar meer puzzels?  In de digitale nieuwsbrief van Carinova Thuizz is elke week een nieuwe puzzel te vinden. Geïnteresseerd in de werking van de hersenen? Kijk dan op www.hersenstichting.nl

 

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.