Bescherm u tegen online oplichting

We maken het bij Carinova steeds vaker mee. Cliënten die vertellen dat ze online zijn opgelicht. Verschrikkelijk! Natuurlijk zijn wij er om voor u te zorgen, maar wij zorgen ook op andere gebieden graag voor u. Daarom vandaag een artikel met diverse tips hoe u online oplichting voorkomt. Of beter nog, hoe blijft u online zonder problemen?

‘Zorg om de stijgende energieprijzen? Vraag direct energietoeslag aan!’ Cybercriminelen spelen handig in op actuele zaken. Ze sturen nepmails of sms-berichten en proberen u naar een valse website te lokken om daar gegevens of geld te stelen. Een aantal praktische tips om veilig online actief te blijven.

E-mail berichten

De afweging of een e-mail veilig kan worden geopend, is niet altijd makkelijk. Toch zijn er een aantal zaken waaraan u phishing e-mails, nepmails, kunt herkennen. Vaak opent het bericht met een onpersoonlijke aanhef als ‘geachte relatie’ en wijzigt de aanspreekvorm bijvoorbeeld van ‘u’ naar ‘je’. Let ook op als u uw persoonsgegevens moet ‘controleren’ of ‘aanvullen’ door op een link te klikken. Heeft u toch een e-mail geopend waarvan u achteraf twijfelt of deze betrouwbaar is? www.fraudehelpdesk.nl kan u verder adviseren. Ook kunt u hier phishing mails melden.

Betrouwbare website of niet?

Een handige richtlijn blijft: Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dit meestal ook. Een actueel voorbeeld zijn de stuntadvertenties voor houtpellets en haardhout. Stoken met een palletkachel of open haard kan een alternatief zijn tegen de stijgende gasprijs. Qua huisstijl en logo lijken websites van oplichters op die van een bestaand bedrijf. Toch wordt net een andere extensie gebruikt, bijvoorbeeld www.123hout-acties.com terwijl het originele bedrijf www.123hout.nl/haardhout-aanbiedingen is. Door via Google een bedrijf op te zoeken met ‘WHOIS’, ziet u de juiste domeinnaam en waar en wanneer die is geregistreerd. Check ook of het bedrijf is aangesloten bij een organisatie die een keurmerk uitgeeft zoals Thuiswinkel.org. Bedrijven melden dit vaak op hun internetpagina. Door op het keurmerk logo te klikken, komt u op de betreffende website. Zo niet, dan is de webshop niet echt lid.

Meer tips en tricks

Vind een stap voor stap uitleg om veilig te bewegen op internet op www.veiliginternetten.nl. Een duidelijke handleiding om u online beter te beschermen is te vinden op www.laatjeniethackmaken.nl. Deze website is gemaakt door techjournalist Daniël Verlaan in samenwerking met zes hackers. Ook handig is www.consuwijzer.nl. Het loket van de overheid voor consument met onder andere informatie over veilig online zijn.

Help, ik ben gehackt!

Is het cybercriminelen toch gelukt geld afhandig te maken of twijfelt u? Bel direct de bank en leg uit wat er aan de hand is. Zij kunnen zien of er verdachte transacties plaatsvinden en de bankrekening eventueel blokkeren of bevriezen. Neem ook contact op met de politie. Via www.politie.nl/mijnbuurt kan op postcode worden gezocht wie de (wijk)agent digitale zaken bij u in de buurt is of bel 0900 – 8844.

Dit bericht is gelinkt aan enkele themas. Hier kunt u meer informatie vinden: Gezelligheid & ontmoeting
Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.