De kracht van een goede nacht

Wie ’s nachts goed slaapt, heeft overdag meer energie, een betere concentratie en een zonniger humeur. Bovendien is een goede nachtrust het beste schoonheidsgeheim. Kortom, goed slapen is een must, maar hoe doe je dat als het niet vanzelf gaat? 

Uit ons relatiemagazine Dichtbij, 2, 2022, p19.

Solide nachtrust

Er zijn maar weinig onderwerpen waarover de experts zo eensgezind zijn als het belang van een solide nachtrust. Het maakt energieker, alerter, slanker, gezonder en gelukkiger; voldoende slapen heeft alleen maar voordelen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd: ruim 60% van de Nederlanders is niet tevreden over de eigen slaapkwaliteit.* Gelukkig kun je zelf veel doen om je nachtrust te verbeteren. Maar allereerst: wat is een goede slaap?

Schaapjes tellen?

Bij een gezonde nachtrust wisselen de verschillende slaapfases elkaar – ongestoord – af. Op die manier worden de hersenen tijdens het slapen schoongespoeld en word je uitgerust wakker. Gemiddeld heeft een mens aan acht uur non-stop slaap genoeg voor dat herboren gevoel. De klassieke slaaptips als schaapjes tellen of een ‘slaapmutsje’ nemen kun je maar beter vergeten. Schaapjes tellen helpt niet en door alcohol slaap je juist slechter.

Vaste bedtijden

De beste basis voor een heilzame slaaproutine is zorgen voor vaste tijden om te gaan slapen én om op te staan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Uitslapen in het weekend kan verleidelijk zijn, maar daardoor val je de avond daarna nog moeilijker in slaap. En wie de slaap toch al moeilijk kan vatten, kan ’s avonds beter geen koffie of thee drinken. De opwekkende werking van cafeïne houdt wel zeven uur aan! Theedrinkers opgelet: ook groene en witte thee bevatten cafeïne, maar kruidenthee zal niemand uit de slaap houden.  

Gespreid bedje

Behalve dingen laten, zijn er genoeg dingen die je kunt doen om beter te slapen, zoals bijvoorbeeld voldoende bewegen overdag. Wie lichamelijk moe is, rust ’s nachts veel beter uit. Ook de kamer waarin je naar dromenland vertrekt, is van belang: zorg voor een knusse, koele en donkere slaapkamer (zonder smartphone op je nachtkastje) én een comfortabel bed. Een investering die echt de moeite waard is. Zeker als je bedenkt dat we zo’n 30% van ons leven slapend doorbrengen. Welterusten.

*bron Hersenstichting

Topmatras met 50% korting

Bent u toe aan een nieuw matras? Dan komt deze droomactie van Medipoint goed van pas: een ViscoClimate Ultra matras al vanaf € 449,- (in plaats van € 898,-). Dit hoogwaardige matras van Zwitserse bodem is volgens zorgprofessionals een aanrader. Geïnteresseerd? Kijk op www.medipoint.nl/slapen of probeer het matras uit tijdens een van de slaapadviesdagen.

Slaapadvies

Tijdens de Uit & Thuizzdag op 26 januari in Dalfsen geeft een slaapexpert van Medipoint persoonlijk advies. U kunt proefliggen en het matras zelf ervaren.

Meer slaapadviesdagen in de regio zijn:

  • Medipoint Zwolle, dinsdag 1 november 2022
  • Medipoint Almelo, donderdag 10 november 2022
  • Medipoint Almelo, vrijdag 25 november 2022
Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.