VanzelfSprekend

VanzelfSprekend is een podcast over mantelzorg. Verhalen van moeders, partners, kinderen en anderen die langdurig zorgen voor een geliefde. Het zijn verhalen voor iedereen omdat ze gaan over leven; luister daarom als professional, mens, mede (mantel)zorger. Laat je meenemen in persoonlijke en eerlijke verhalen en raak geïnspireerd.

Aflevering 6: Ilona

Ilona is mantelzorger, omdat ze een zorgenkind heeft. Daarnaast groeide ze op in een zorgengezin door een vader met een alcoholverslaving. Geen makkelijke thema’s om te bespreken. Zeker niet wanneer je geleerd hebt dat je niet mag praten over wat zich thuis afspeelt. Tot ze niet anders kon en wist: ik moet praten. Na 40 jaar vertelt ze haar verhaal en inmiddels weet ze: praten helpt. En het begint bij jezelf. 

Aflevering 5: Kitty

Van de een op de andere dag veranderde er iets in Kitty’s leven. Ze wordt mantelzorger van haar zoon. Dat voelt ze niet direct zo. Een ‘rocky road’, zo omschrijft ze, volgt. Een weg waarin ook veel inzichten zijn verkregen. Een daarvan is opnieuw leren hoe ze zorgt voor haarzelf, wat ze nodig heeft om tijd te besteden aan wat voor haar belangrijk is naast de zorg voor haar kind(eren). Van zichzelf herinneren waar zij blij van wordt tot een vakantie met haarzelf. Gemakkelijker gezegd dan gedaan en bovenal stap voor stap. Kiezen voor jezelf gaat niet zonder schuldgevoel en schaamte, vertelt Kitty. Luister naar haar verhaal en hoor hoe het toch lukt, dat zorgen voor jezelf.

Aflevering 4: Jeannine

Vertrouw op jezelf, doe wat bij jou past en weet....er is altijd een manier! 

Jeannine is moeder van een zoon en heeft ervaren, dat als je meer bij jezelf blijft, er altijd wel een deur geopend wordt. De erkenning en herkenning als mantelzorger heeft ze ingezet om de juiste hulp en ondersteuning te krijgen, die ze nodig heeft voor haarzelf en haar gezin. Ze heeft de bewuste keuze gemaakt om zich niet meer in allerlei bochten te wringen, maar zichzelf en haar kinderen meer ruimte en rust te gunnen, door er te zijn. Hoe ze dit proces doorlopen heeft, hoor je in de aflevering. 

Aflevering 3: Emma

Verbondenheid met je kinderen… een leven lang zorg en liefde

Emma heeft haar kinderen proberen te redden uit een uitzichtloze situatie. Ze heeft keuzes moeten maken die toen goed leken, maar die ook veel afstand hebben gecreëerd tussen haarzelf en haar dochters. Ze wil haar verhaal delen, ondanks de twijfel en het knagende gevoel “heb ik het wel goed gedaan?" Ze wil dat iedereen weet hoe verbonden zij is met haar dochters. Dat uiteindelijk haar vasthoudendheid en liefde voor haar dochters hen weer bij elkaar heeft gebracht.

Aflevering 2: Antoon

Hoe dementie twee werelden creëert en je daarin toch verbinding vindt

Antoon heeft een nieuw ritme leren creëren nu zijn vrouw met de diagnose dementie elders woont. Een ritme waar het mag gaan over hemzelf én waarin hij zich nog samen voelt met zijn vrouw. Antoon beleeft elke keer hoe die twee werelden er zijn. Haar wereld, waar hij niet bij kan en zijn wereld zoals hij het ervaart. Hoe hij daarmee omgaat? Dat hoor je in de aflevering.

Aflevering 1: Froukje

Als ouder bied je onuitputtelijk buitengewone zorg, dat mag meer erkend worden

Het woord buitengewone zorg dekt voor Froukje de lading van hoe ze de zorg voor haar zoon als moeder ervaart. Ze wil niet een verstikkende mantel om de schouders haar zoon slaan, ze wil een mantel openen, steeds iets meer zodat ze haar zoon kan steunen in alle stappen zoals hij dat nodig heeft. Froukje vertelt stukken uit de afgelegde weg van baby tot 18-jarige zoon. Het weten als moeder, maar ook rouw. Zij deelt haar boodschap.

Napraten over deze podcast

Wil je napraten? Wil je jouw verhaal vertellen? Behoefte aan een luisterend oor, contact met andere mantelzorgers? Dat kan. Neem contact met ons op. Onderaan de pagina vind je contactgegevens. Wij verwijzen je graag naar de juiste persoon.

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.