Eczeem spreekuur

Onze eczeemverpleegkundigen geven aanvullende uitleg over eczeem. We kijken naar mogelijke oorzaken voor het eczeem en geven uitleg over de behandeling ervan. Het spreekuur is voor iedereen die onder behandeling is bij een arts of dermatoloog, maar ook zonder verwijzing kunt u op ons spreekuur terecht. 

Aanmelden spreekuur

Wat is eczeem?

Eczeem is niet-besmettelijke huidaandoening die vaak voorkomt. Door een ontstekingsreactie in de huid ontstaan opvallende verschijnselen zoals roodheid, schilfering van de huid en jeuk.

Zelfstandig behandelen

Als er een opleving van het eczeem ontstaat, moet die zo snel mogelijk behandeld worden. Er is dan geen tijd om te wachten op het oordeel van een dermatoloog of arts. Daarom is de behandeling van eczeem er op gericht dat u deze direct bij uzelf of uw kind kunt uitvoeren.

Uitleg over de behandeling

Bij huidaandoeningen zoals eczeem is zalf is het belangrijkste medicijn. Het aanbrengen van de juiste hoeveelheid zalf op het juiste moment is niet moeilijk, maar vereist wat kennis en ervaring. Onze verpleegkundige geeft hierover instructie en voorlichting. 

Allergie als oorzaak

Allergieën spelen vaak een belangrijke rol bij mensen met eczeem. Door beschadigingen aan de huid, beschermd deze minder goed tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Deze stoffen zitten overal in de lucht, en zijn normaal niet schadelijk. Door verminderde weerstand of beschadiging van de huid kunnen deze stoffen het lichaam binnendringen. Wanneer dit gebeurd ontstaat er vaak een allergische reactie. Hierdoor ontstaan eczeemklachten.

Heeft u één of meerdere allergieën én een huidaandoening? Dan geven de verpleegkundigen u tips en advies om deze klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Ze kijken hierbij naar het grotere plaatje.

Het grotere plaatje

Omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we tijdens het spreekuur ook tips om klachten te voorkomen. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals:

  • de huid niet (te vaak) te wassen met zeep of door niet vaker dan nodig te douchen;
  • gebruik te maken van ander bedlinnen of dit op een andere manier te wassen;
  • de huid goed te beschermen tegen extreme warmte en kou;
  • kledingadvies, geen wollen of ruwe kleding;
  • voedingstips, voorkomen van allergische reacties.

Afspraak maken

Verderop deze pagina leest u hoe u een afspraak kunt maken.

Waar vindt u deze zorg

Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Rijssen-Holten
Waar vindt u deze zorg

Handig om te weten

Bekijk alle veelgestelde vragen

In heldere stappen zorg regelen

1

Kom ik in aanmerking?

Iedereen met eczeem of vragen over de behandeling hiervan kan gebruikmaken van ons spreekuur. Ook zonder indicatie, doorverwijzing of bij beginnende klachten (aanhoudend geïrriteerde of jeukende huid) kunt u op ons spreekuur terecht.

2

Geen verwijzing nodig

Voor deze dienst heeft u geen verwijzing van een arts nodig.

3

Eerste afspraak

U kunt telefonisch contact opnemen voor het maken van een afspraak. Een e-mail sturen kan ook. Of laat u door ons terugbellen.

4

Spreekuur

Na het maken van een afspraak heten we u welkom op ons spreekuur. Tijdens de afspraak beantwoorden we uw vragen over klachten en medicatie. Wij schrijven geen medicatie voor.

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg of therapie nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook met vragen kunt u ons bellen, of maak een bel-mij-terug afspraak.