Zorgorganisaties getroffen door datalek Nedap

- update 11 november - Door een beveiligingsincident bij Carenzorgt.nl van Nedap is, ondere andere bij Carinova, cliëntinformatie uit het zorgportaal gedownload. De politie heeft een verdachte aangehouden. Carenzorgt.nl is een digitale gezondheidsomgeving dat door ruim 9.000 zorgaanbieders wordt gebruikt. Carinova is een van de getroffen zorgaanbieders waardoor documenten van een beperkt aantal cliënten binnen Carinova onterecht zijn opgeslagen.

 

De situatie in een notendop

Op maandag 17 oktober jl. heeft Nedap een melding ontvangen van een kwetsbaarheid in hun systeem. Er is misbruik gemaakt van deze kwetsbaarheid en zo zijn documenten uit het systeem onterecht opgeslagen. Dit wordt een datalek genoemd. Nedap heeft dezelfde dag het probleem verholpen en aangifte gedaan van het misbruik. Op 4 november is er meer bekend geworden over de dossiers die onterecht zijn opgeslagen. Hierover zijn de getroffen cliënten geïnformeerd.

Wat is Caren?
Caren is een website waarmee zorginstellingen cliënten en hun naasten inzage geven in hun zorgdossier. Carinova maakt hier, naast 9000 andere zorgaanbieders, gebruik van. Het bedrijf Nedap is eigenaar van deze website.

Wat is er gebeurd?
Iemand heeft onterecht informatie opgeslagen uit Caren. Politie doet onderzoek en er was al snel een persoon aangehouden voor het onterecht opslaan van de informatie. Er zijn geen aanwijzingen dat uw documenten verder zijn verspreid. Politie doet hier momenteel verder onderzoek naar.

Welke informatie is gelekt?
Nedap heeft vastgesteld welke documenten er onterecht zijn opgeslagen. Deze informatie heeft Nedap 4 november met ons gedeeld. Cliënten die het betreft zijn hierover separaat  geïnformeerd.

Heeft u vragen?
We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Onze klantenservice helpt u graag. U kunt hen op werkdagen het beste bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur via 0900 8662.

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.