Kortom: voedselverspilling moet je niet willen. Daarom is het tegengaan ervan een belangrijk thema binnen Carinova. Maar hoe doen we dat? Coördinator Facilitaire Services Henny Stoelhorst vertelt hoe we stap voor stap werken aan een duurzamer maaltijdvoorziening.
Al vóór de Green Deal waren we bezig met het meten van verspilling, onder andere bij locatie Willibrord. Met de verspillingsmeter brengen we in beeld hoeveel eten per woonzorglocatie wordt weggegooid. Huuskes verwerkt deze gegevens, zodat we precies zien wat de inkoop versus verspilling is over een periode van 14 dagen.
Henny legt uit: “We kijken naar productieresten (wat in de keuken overblijft) en schraapresten (wat bewoners op hun bord laten liggen). Zo zien we waar de winst zit. Opvallend is dat bij éénpansgerechten de derving het hoogst is. Dat onderzoeken we verder.”
Bij Huize Salland werken we al met het
WeCare-concept van Metos, dat sinds december 2024 is uitgerold. Dit systeem maakt het mogelijk om nauwkeuriger te bestellen, wat verspilling en kosten bespaart. Huize Salland zag al een verschil in voedselverspilling. Dat zit op 8%, terwijl andere locaties nog op 38-42% zitten. Park Braband volgt binnenkort.
Daarnaast zetten we in op smaakpaspoorten en introduceren we een derde menuoptie: vegetarisch, als onderdeel van de eiwittransitie. “Dat is nog een uitdaging,” zegt Henny. “Maar met hybride oplossingen, zoals burgers met broccoli, komen we een stap verder.”
Door slimmer te meten, beter af te stemmen en meer zelf te produceren, zetten we grote stappen richting minder verspilling en duurzamer eten binnen Carinova.