Zeg 'ja!' tegen januari: 5 tips van onze gezondheidszorg-psycholoog Moniek

Na feestelijk december direct door naar een zonnig voorjaar? Het klinkt fijn, maar de lange januarimaand met grijs weer en korte dagen is er gewoon. Dus geeft Moniek van der Zanden, gezondheidszorg-psycholoog bij Carinova, 5 handige tips om ‘ja!’ te zeggen tegen januari.

Tip 1: Breng structuur aan in uw week

“Maak een vaste afspraak met een vriend(in) door bijvoorbeeld elke dinsdagochtend samen te gaan wandelen in het park of bos. Zo’n afspraak kan net dat duwtje in de rug zijn om wél de deur uit te gaan. Of maak een afspraak met uzelf en koppel die aan een vast moment op de dag: ’s ochtends na m’n kop koffie ga ik even de deur uit, kan bijvoorbeeld helpen.”

Tip 2: Blijf bewegen

“Een half uurtje per dag buiten zijn, doet al goed. Een flinke fietstocht of fanatiek sporten mag, maar hoeft niet. Loop gewoon een rondje door de buurt. Bewegen zorgt dat we ons zowel mentaal als lichamelijk fitter voelen. Al schijnt de zon niet, toch is het belangrijk om daglicht op te doen. Zelfs op een bewolkte dag, waarop het binnen lichter lijkt dan buiten, is het buitenlicht sterker dan een lamp die veel licht geeft. En stel dat u minder mobiel bent, dan helpt even zitten op een bankje buiten dus ook al!”

Paragraaf afbeelding

Tip 3: Sociale contacten

“Waar we in de zomer sneller buiten een praatje maken met de buren, is dat in de winter minder makkelijk. Zorg voor structurele contactmomenten, bijvoorbeeld door u bij een vereniging of club aan te sluiten. Sociale contacten helpen om sombere gedachten tegen te gaan. Denk na welke activiteiten u leuk vindt en doe iets wat u echt interesseert.”

Tip 4: Leuke herinneringen ophalen

“Wat er in ons hoofd gebeurt, heeft ook invloed op hoe we ons voelen. U krijgt dus echt een beter gevoel door fijne herinneringen op te halen bijvoorbeeld met een vriend(in), kennis of (klein)kind. Verhalen vertellen over vroeger geven een blij gevoel en zorgen dat u zich verbonden voelt. Pak gewoon die oude foto’s of kaarten er weer bij en duik in uw eigen archief met mooie momenten en grappige gebeurtenissen.”

Paragraaf afbeelding

Tip 5: Maak plannen

“Iets om naar uit te kijken, is altijd leuk. Begint dat weekendje weg in mei niet al met de gedachte eraan? De voorpret is bijna net zo leuk als de activiteit zelf. Ga lezen over de plek waar u naartoe gaat of zoek uit wat u ter plaatse kunt doen. Of ga 26 januari naar de Uit & Thuizz-dag die Carinova organiseert in Dalfsen met leuke workshops en activiteiten, live muziek, lekker eten en informatieve lezingen.”

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.