Advies van diëtist: Gezond genieten tijdens de feestdagen

December staat bol van de gezelligheid en een overdaad aan lekkers. Toch is een beetje verantwoord eten in deze feestmaand helemaal niet zo moeilijk. Met dit recept voor een appelkruimeltoetje van het Voedingscentrum en de tips van Roxanne, diëtist bij Carinova, geniet u geen onsje minder.

Tips voor gezond genieten van diëtist

Voor diegenen die willen letten op hun voeding – en bij wie geen sprake is van ondervoeding of onbedoeld afvallen – heeft Roxanne Brockötter, diëtist Carinova Woonzorg, verschillende tips. ‘Hoewel december maar vier feestdagen telt, snoepen we vaak de hele maand. Zeker tijdens kerst eten veel mensen de hele dag door. Begrijpelijk, maar overeten is natuurlijk niet zo verstandig,’ zegt Roxanne. ‘Goed luisteren naar het eigen lichaam en daarnaar handelen is heel belangrijk. Oftewel: geen kerstkransje pakken als u al vol zit. Ook eten van een bord van een minder groot formaat kan overeten voorkomen, net zoals het nemen van kleinere porties. Minder gangen serveren tijdens het kerstdiner is eveneens een idee.’

Eet langzaam en kauw bewust

Met een feestmaal in het vooruitzicht zijn we soms geneigd om andere maaltijden zoals ontbijt of lunch over te slaan. Toch is dat juist niet verstandig. ‘Het risico is dat je tussendoor toch gaat snaaien. Houd daarom ook in december zo veel mogelijk het normale eetritme aan. Aan tafel kun je ook kleine aanpassingen maken. We zijn vaak geneigd om grotere happen te nemen en sneller te eten als we iets lekker vinden. Probeer daarop te letten. En kauw bewust. Ideaal is 20 tot 30 keer. Hiermee treedt er eerder een verzadigd gevoel op. Bovendien heeft kauwen een gunstig effect op het denkvermogen.’

Geniet van het kerstdiner met alternatieven

Op een houtje bijten tijdens het kerstdiner is echt niet nodig om verantwoord bezig te zijn. Meer groenten en lekkere salades toevoegen aan de gerechten is een slimme manier om toch gezond te eten, tipt Roxanne. ‘En je kunt in de recepten ook kiezen voor alternatieven die magerder zijn. Halfvolle melk in plaats van volle, 30+- in plaats van 48+kaas en mayonaise verruilen voor frietsaus. Zelf sausjes maken op basis van yoghurt is eveneens een tip.’

Recept voor een heerlijk appelkruimeltoetje

Hoe eet u nou bewust zonder in te leveren op genot? Dit toetje past onder meer in een dieet met weinig zout, bij verhoogd cholesterol en bij diabetes. De bereiding is eenvoudig. U legt plakken appel in een ovenschaal en strooit er rozijnen over. Door meel te mengen met havermout, basterdsuiker, kaneel en margarine ontstaat een kruimelig deegje dat u over de appels strooit en bakken maar! U vindt het volledige recept op de website van het Voedingscentrum. 

Paragraaf afbeelding

Inspiratie en recepten

Het Voedingscentrum heeft nog veel meer nuttige informatie en recepten. Nog meer inspiratie opdoen? Ook de Hartstichting deelt online lekkere verantwoorde gerechten.

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.