Stilstaan bij 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we in gezamenlijkheid. Bijna 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is dat nog steeds heel belangrijk en misschien wel relevanter dan ooit te voren.

In dit artikel staan we stil bij deze belangrijke dagen. Wat kunt u doen om te herdenken en de vrijheid te vieren?

Herdenken en vieren

Onze vrijheid is verbonden met die van anderen. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag zonder oorlog geweest. De oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten laten zien dat we juist nu moeten stilstaan bij de kostbaarheid én kwetsbaarheid van vrede. 

Het team van Carinova Thuizz zet voor u de belangrijkste activiteiten voor deze dagen op een rij. Zullen we samen herdenken en vieren?

Nationale Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking staan we stil bij alle slachtoffers – burgers en militairen - van de oorlog en de holocaust en iedereen die voor de vrijheid van Nederland heeft gevochten. 

Op 4 mei gaat de vlag in Nederland half stok, worden op De Dam in Amsterdam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers en om 8 uur ’s avonds is het 2 minuten stil. Uiteraard geldt dit ook voor de verschillende Carinova locaties. 

Wilt u zelf een herdenking bijwonen? Kijk dan op deze website om lokaal te zoeken naar gelegenheden bij u in de buurt. Als u niet in de situatie bent om persoonlijk aanwezig te zijn, biedt de website van 4 en 5 mei de mogelijkheid om digitaal bloemen te leggen bij een van de meer dan 4000 oorlogsmonumenten.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei 1945 capituleerden de Duitsers. Op Bevrijdingsdag gaat de Nederlandse vlag in top en  vieren we vrijheid, democratie en mensenrechten.

Dit jaar vindt in Limburg de 5 mei-lezing plaats die live wordt uitgezonden op NPO 1 om 12.00 uur. Na afloop van de lezing wordt op alle Bevrijdingsfestivals het Bevrijdingsvuur ontstoken, het startsein voor het grootste eendaagse culturele evenement van Nederland. Met meer dan 200 optredens in 14 steden vieren we onze vrijheid.

Ieder jaar wordt de dag feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. Het concert wordt live uitgezonden op NPO 1 om 20.25 uur.

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.