Op vakantie met Allegoeds doet mij zó goed

“Vier jaar geleden deed ik een geweldige ontdekking. Via internet vond ik de stichting Allegoeds die vakanties organiseert voor mensen die, net als ik, niet makkelijk zelfstandig op vakantie kunnen. Ik vond ’t enorm spannend, maar wilde zó graag mijn leven weer oppakken. Wat een goede beslissing bleek het te zijn! Inmiddels ga ik elk jaar een paar keer op vakantie met Allegoeds!”

Vier jaar geleden overleed de man, en tevens mantelzorger, van Ina van den Brand (73). “Vanaf mijn 40e is mijn gezondheid altijd wat zorgwekkend geweest. Ik heb zware behandelingen gehad voor acute leukemie. Het is een wonder dat ik er nog ben, maar ik leef wel met beperkingen. Na het overlijden van mijn man dacht ik alles wel alleen te kunnen. Dat ging natuurlijk niet. Nadat ik voor de tweede keer mijn been brak door een ongelukje thuis, wist ik dat alleen op vakantie gaan geen verstandige keuze was.

Op internet vond ik de brochure van Allegoeds. Deze stichting organiseert vakanties voor senioren zonder handicap (A-groep), maar ook voor ouderen met een kleine (B groep) of grotere beperking (C-groep) of mensen met (beginnende) dementie (D-groep). Je bepaalt zelf, geholpen door het uitgebreide inschrijfformulier, bij welke groep je het beste past. Ik loop buiten met een rollator en heb af en toe wat hulp nodig, dus voel mij prettig in de B-groep.”

Durf ik wel alleen op vakantie?

“Natuurlijk was ik behoorlijk onzeker de eerste keer dat ik een weekje had geboekt. Wat ga ik doen? Kan ik dat alleen? Ik was nog nooit alleen op vakantie geweest! Ik verbleef die eerste keer bij ‘Bosgoed’ in Lunteren, een heerlijk hotel midden in de bossen. Dit is ook de thuisbasis van de stichting, wat mij een veilig gevoel gaf. Ik vond het moeilijk, maar ben blij dat ik heb doorgezet, want het was boven verwachting fijn! De vrijwilligers die ons ontvingen, hadden alle begrip. Doordat de andere gasten in vergelijkbare situaties zaten, maakte het ook makkelijker om te praten over eigen ervaringen.”

Pootje baden in zee

“Inmiddels ben ik al meerdere keren met Allegoeds op vakantie geweest, waarvan een paar keer rond Oud en Nieuw. Ik vond het fijn die feestdagen niet helemaal alleen te zijn. Natuurlijk mis ik op die momenten mijn man, maar de meeste andere gasten missen ook iemand waardoor je elkaar begrijpt. Daarbij gun ik mijn kinderen hun vrijheid en dat ze zich niet verplicht voelen voor mij te zorgen.

Afgelopen zomer was ik in Egmond aan Zee. Ik houd van de zee, maar kan met mijn rollator niet het strand op. Twee vrijwilligers regelden spontaan een strandrolstoel en reden mij naar de zee waar we samen pootje hebben gebaad. Dat was zó fijn!”

Ga je eigen gang, maar hulp is dichtbij

“Er wordt zo goed naar je geluisterd. Vanwege bestralingen heb ik bijvoorbeeld weinig speeksel en kan niet alles eten, zoals het hardgekookte eitje dat ik bij het ontbijt kreeg. Nadat ik dit had aangegeven, kreeg ik direct alle andere dagen een heerlijk zachtgekookt eitje. Zelf heb ik nog geen beroep hoeven te doen op de verpleegkundig-vrijwilliger die altijd aanwezig is noch op de thuiszorg die op de vakantielocatie kan komen, maar het voelt prettig dat er hulp is als dit nodig mocht zijn.

En elke avond is er een programma; van een zangeres of koortje dat komt zingen tot een mooie film die wordt getoond of een boswachter die een verhaal vertelt. Je bepaalt zelf of je erbij bent, maar je mag ook altijd je eigen gang gaan. Een weekje met Allegoeds, doet mij altijd goed!”

Ook op vakantie?

Allegoeds Vakanties is één van de dienstverleners waar de ledenservice, Carinova Thuizz, mee samenwerkt voor haar leden. Leden kunnen onbezorgd op vakantie samen met hun naasten en krijgen ook nog een gratis welkomstpakketje cadeau. Bent u geïnteresseerd in zo'n vakantie? Neem dan een kijkje op onze speciale pagina voor leden

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.