Wat is Langdurige Zorg Thuis (LZT)
De wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen groeit. Tegelijkertijd vraagt het veranderende zorglandschap dat we zorg anders organiseren. Met LZT combineren we medische zorg, ondersteuning in huis en welzijnsactiviteiten in één totaalpakket. Gewoon thuis, in de vertrouwde omgeving van onze cliënten.
LZT is bedoeld voor mensen met een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg), die blijvend intensieve zorg nodig hebben, maar deze het liefst thuis willen ontvangen. Waar mogelijk begeleiden we hen tot het einde thuis. Wel altijd met oog voor wat haalbaar, veilig en verantwoord is.
Dat betekent niet alleen hulp bij verzorging of verpleging, maar ook ondersteuning bij dagelijkse taken zoals boodschappen doen, een schoon en leefbaar huis, sociale contacten onderhouden en het signaleren van veranderingen in gezondheid en welzijn.
Leven thuis mogelijk maken
Binnen LZT werken verzorgenden en verpleegkundigen samen met leefondersteuners. Waar de één zich richt op medische zorg, zorgt de ander voor ondersteuning in het dagelijks leven. Samen brengen ze rust, structuur en aandacht in huis.
Binnen LZT is er meer ruimte om flexibel in te spelen op wat cliënten op dat moment nodig hebben. Verpleegkundige Martine legt uit waarom dat zo belangrijk is: "Als ik 's ochtends merk dat een cliënt niet goed te pas is, kan ik later op de dag terugkomen om even te kijken hoe het gaat. Even een kort moment van aandacht of extra ondersteuning bieden. Dat mag bij LZT wel. In een regulier team is alles veel strakker afgebakend."
Dat maakt voor cliënten een groot verschil: "Dankzij LZT heb ik elke dag iemand die even blijft zitten, luistert en me het gevoel geeft dat ik er niet alleen voor sta. Dat haalt mij erdoorheen."

De kracht van aandacht
Leefondersteuners zijn de ogen en oren in huis. Ze merken veranderingen vaak als eerste op. Soms gaat het om subtiele signalen zoals bedorven eten in de koelkast of gedragsveranderingen, waardoor beginnende dementie eerder herkend wordt. Door vroeg te signaleren kunnen we sneller passende ondersteuning bieden.
Maar het zijn niet alleen de grote signalen die tellen. Kleine momenten van aandacht kunnen een wereld van verschil maken. Zo vertelt Martine over een cliënt die door ondervoeding afhankelijk was van sondevoeding: “Dankzij de leefondersteuner, die samen met haar kookte en at, ging het eten weer beter en kon de sondevoeding uiteindelijk worden gestopt.”
Ook mentaal kunnen kleine gebaren veel betekenen. Martine ziet het regelmatig gebeuren: "Soms zie je dat een cliënt die zich somber of eenzaam voelt, mentaal opknapt doordat een leefondersteuner even de tijd neemt voor een wandeling of een spelletje. Daardoor krijgen ze weer meer energie en kunnen ze fysiek ook meer aan."
Soms leidt extra aandacht zelfs tot onverwacht herstel, zoals bij een cliënt die volledig bedlegerig was: "Stap voor stap hielpen we haar weer zitten, staan en uiteindelijk vaker uit bed komen, iets wat niemand had verwacht."
Ruimte voor mantelzorger
Binnen LZT denken we niet alleen aan de cliënt, maar ook aan de mantelzorger. Door de inzet van leefondersteuners ontstaat er ruimte voor partners en familieleden om even op adem te komen. Zo vertelt een cliënt: "Als ik even weg wil, weet ik dat er goed voor mijn man wordt gezorgd."
Ook Martine ziet hoeveel verschil dit maakt: "We hebben vaak echtparen waarvan de ene partner zorg ontvangt en de ander zwaar belast is. Zo begeleidden we een echtpaar waarvan de man zijn vrouw niet alleen durfde te laten. Dankzij de aanwezigheid van de leefondersteuner kon hij toch even naar zijn spinningles. Dat stukje ruimte kan voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken."

Zelf doen waar het kan, samen waar het moet
Binnen LZT draait alles om eigen regie en betrokkenheid. We stimuleren cliënten om actief te blijven in hun eigen dagelijks leven, waar dat mogelijk is.
Leefondersteuner Nanda vertelt hoe ze daar in de praktijk invulling aan geeft: "Soms zet ik de wasmand gewoon klaar. Dan ziet de cliënt het staan en gaat zelf aan de slag. Het grote spul doen we samen. Zo voelen mensen zich niet afhankelijk, maar juist betrokken."
Ze ziet hoe belangrijk dat is: "Je ziet mensen zoeken en weer ontdekken wat ze nog zelf kunnen. Dat begeleiden en het zelfvertrouwen zien groeien, vind ik machtig mooi."
Of zoals een cliënt het treffend verwoordt: “Een ons welzijn is meer waard dan een kilo zorg.”
Daar geloven we bij Carinova in. Samen maken we het mogelijk: met eigen regie, kwaliteit van leven en aandacht voor wat er echt toe doet. Niet alleen door langer thuis te blijven wonen, maar door het leven thuis echt betekenisvol te houden, op de plek waar mensen zich het meest vertrouwd voelen.
Het interview is afgenomen met leefondersteuner Nanda. Op de beelden zie je Danique, ook leefondersteuner bij Carinova.