Eerste stappen in de digitale wereld
Zijn vrijwilligerswerk als belangenbehartiger van mensen met een uitkering zorgde dat Willem Nieuwenhuijs zijn eerste stappen zette in de digitale wereld.
“Ik herinner mij nog de tv-commercial waarin een man problemen heeft met zijn computer. Dan komt zijn dochter in beeld en zegt: ‘of je stopt de stekker er in!’ Ik heb lang gedacht dat het gebruik van een computer niets voor mij was. Tot mijn collega-vrijwilliger aangaf dat ik bij zijn afwezigheid het werk op de pc moest kunnen overnemen. Zo ben ik erin gerold.”
Kijkje in Australische voortuin
Al gauw leerde Willem met e-mail werken. “Waar ik vroeger sollicitatiebrieven met de hand schreef, kon ik nu met een paar simpele aanpassingen een brief digitaal versturen.”
Ook ontdekte hij mogelijkheden om in contact te komen met anderen via sociale media. “Ik had via Hyves, de voorloper van Facebook, contact met een vrouw in Australië die op zoek was naar familie in Nederland. Ik typte een keer haar adres in op Google Earth, een gratis computerprogramma waarmee je bijna elke plek op de wereld kan opzoeken met behulp van een satelliet en luchtfoto’s en stuurde haar een berichtje; ‘ik ben op 200 meter van je huis en kan je tuin en oprit zien!’. ‘Kom binnen, dan drinken we een kop thee’, antwoordde ze. Ik stuurde terug dat ik ‘in de lucht hing’ en dus niet binnen kon komen.”
Papier is ook fijn
Willem regelt inmiddels zijn bankzaken online, koopt producten in webwinkels en stilt zijn behoefte aan informatie over de meest uiteenlopende zaken via Wikipedia, de internetencyclopedie.
“Toch zijn er ook dingen die ik prettiger vind op de ouderwetse manier. Papieren folders met aanbiedingen vind ik fijner dan online door digitale versies ‘bladeren’. Het is lastiger om winkels te vergelijken en de geprinte versie leest ook lekkerder. Ik verbaas mij er ook over als jongere mensen contact hebben via een apparaat als ze naast elkaar staan.”
Verbinding door digitaal contact
Hoewel hij niemand wil dwingen om nieuwe media te proberen, wil Willem wel dat mensen weten hoe groot de positieve impact kan zijn. “Beeldbellen, zeker in coronatijd, is een goed voorbeeld. Of de mogelijkheid om online een kerkdienst bij te wonen.”
Zijn interesse in treinen brengt hem in contact met mensen uit andere landen. “Wereldwijd hangen er camera’s die zijn gericht op plekken waar treinen rijden. Die bekijk ik thuis achter mijn scherm. Soms is er een chatfunctie en praat ik met iemand uit Namibië. Een paar van deze contacten heb ik toegevoegd als Facebookvriend. Die zien zo ook de zeven tekeningetjes die ik elke week post en de foto’s die ik van mijn eten maak. Op die manier heb ik al verrassende eetcombinaties geleerd; aardappelpuree met mandarijntjes bijvoorbeeld!”
Ik leer nog iedere dag wat nieuws
Voor wie online wil gaan, maar een drempel ervaart, heeft Willem een tip. “Doe jezelf geen geweld aan dat je alles zelf moet uitvinden. Veel gemeenten bieden cursussen aan, vaak ook gratis, via bibliotheken of de Volksuniversiteit. Je kunt ook een handige buurvrouw of nichtje vragen om je te laten zien wat er mogelijk is!"
Hij vervolgt: "Ik leer nog iedere dag wat nieuws en voel mij verbonden met mensen, ook al ben ik thuis.”