Luna: houvast, overzicht en rust

De digitale agenda op de schoorsteenmantel vermeldt: ‘9.00 uur, zorg komt’ en ‘10.00 uur, interview’. Luna, zoals de agenda heet, vertelt Henk Veltkamp precies wat er die maandag gaat gebeuren.

Voor wat betreft de geplande afspraken dan, spontane bezoekjes staan er niet in. Zoals dat van vriend Gert, die halverwege het interview aan komt waaien. Hoe het met Henk gaat en of de koffie al bruin is? Luna biedt meneer Veltkamp houvast in zijn dag, Gert geeft er de ‘sjeu’ aan.

Kleiner wonen
Meneer Veltkamp is een ‘rasechte’ Holtenaar. Decennialang woonde hij met zijn vrouw, twee dochters en zijn ouders in een grote, dubbele woning aan de Kolweg. Toen dat huis veel te groot werd voor hem alleen – zijn vrouw stierf al in 1997 – en het onderhoud in de papieren ging lopen, stuurden zijn kinderen hem met zachte dwang richting een kleine eengezinswoning in de Schoolstraat.

Dat was even wennen, zegt hij, maar nu vindt hij het ‘wel leuk’. “Alleen de garage is te klein om aan mijn motoren te sleutelen.”

Delier
De afgelopen twee jaar heeft meneer Veltkamp het te verduren gehad: hij onderging een prostaat- en een staaroperatie en kreeg twee keer corona. De laatste keer, september 2021, ging gepaard met een delier. Erg vervelend vond dochter Diana (52) dat. “Ik had ook corona en mocht niet bij hem. Pa deed alle deuren op slot en verstopte de sleutels. En niet willen toegeven dat er iets aan de hand was. Gelukkig kwam hij erdoorheen.”

Als je een delier hebt, dan ben je plots heel erg in de war. Zelf heb je dit meestal niet door. Je begrijpt niet meer goed wat er om je heen gebeurt. Daardoor ontstaan er allerlei problemen. Zoals problemen met denken en je gedrag (bron: Hersenstichting)

Zo vroeg mogelijk inzetten
Die periode maakte duidelijk dat de cognitieve problemen van meneer Veltkamp inmiddels zo groot waren dat er meer zorg nodig was. Marleen Karkdijk van Carinova is sinds vorig jaar augustus zijn casemanager dementie. Zij regelde al snel ‘de Luna’ voor hem. “Wij hebben een techno-koffer tot onze beschikking met allerlei technische hulpmiddelen voor mensen met dementie.

Daarvan zet ik de Luna het vaakst in,” vertelt ze. De Luna is een digitale agenda, geprojecteerd op een scherm in een fotolijstje. De zorgafspraken uit het dossier van de cliënt worden er automatisch in getoond. Zorgmedewerkers en familieleden kunnen er ook afspraken in zetten. Dat gaat heel eenvoudig, laat dochter Diana zien.

Afspraken beheren
Op haar smartphone toont zij de app van Carinova, carenzorgt.nl. In de agendafunctie kan zij afspraken beheren. “Heel handig dat ik dat overal kan doen. Ik hoef niet meer te denken: als ik straks bij papa ben, moet ik dit of dat nog in zijn agenda zetten.”

Paragraaf afbeelding

Henk Veltkamp (81, links) was tot aan zijn pensionering monteur bij reis- en vervoersorganisatie OAD. Technisch is hij wel, maar affiniteit met computers, smartphones of andere moderne snufjes heeft hij niet.

Diana Scheperman - Veltkamp (52, rechts) is kapster. Ze woont in Holten, is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is eerste contactpersoon voor haar vader, haar oudere zus bezoekt hun vader ook regelmatig.

Papieren agenda
Bij meneer Veltkamp ‘concurreert’ Luna nu nog met zijn papieren agenda. Dat komt omdat hij zelf ook soms afspraken maakt, met de dokter of tandarts bijvoorbeeld. Toch, benadrukt Marleen, is het goed om de digitale agenda er alvast bij te hebben. “Mijn ervaring is dat je Luna zo vroeg mogelijk moet inzetten, als iemand nog ‘leerbaar’ is. Lukt het straks met de gewone agenda niet meer, dan zit dat al in iemands systeem.”

De Luna biedt houvast en structuur. Marleen: “Als het geheugen hapert weten mensen niet meer wat er van ze wordt verwacht. Daarom is het zo fijn als dat helder beschreven staat. Het geeft rust; voor de cliënt, maar ook voor de mantelzorger.” Dat bevestigt Diana. “Mijn vader kan zich erg druk maken over zijn afspraken en dan belt hij mij. Als er in de papieren agenda bij een bepaalde week niks staat, bladert hij door naar de volgende, waar wél iets staat en denkt dan ten onrechte dat hij naar de tandarts moet. Dan zeg ik: ‘Pa, kijk op de Luna!’"

En wat vindt meneer Veltkamp? Zoals van alle nieuwe dingen moest hij in het begin ook niks van de Luna hebben, maar nu kijkt hij er best vaak op. Snedig merkt hij op: “Nu staat er dat de zorg vanavond komt. Maar ze komen alleen ’s morgens, ’s avonds bellen ze.” Marleen belooft dat dit gelijk in het dossier zal worden aangepast. “Graag, want daar ben ik heel precies in,” zegt meneer Veltkamp gedecideerd.

Paragraaf afbeelding

Marleen Karkdijk (44) is sinds augustus 2022 casemanager dementie voor Rijssen-Holten bij Carinova. Daarvoor was ze mantelzorg-ondersteuner bij Evenmens in Raalte. Ze is moeder van twee kinderen.

Over de Luna

De digitale agenda Luna is ontwikkeld door Nedap Healthcare, een bedrijf dat technologische hulpmiddelen voor de zorg produceert. De zorgverlener, meestal de casemanager dementie van Carinova, kan de digitale agenda voor een cliënt aanvragen. Die krijgt de Luna kosteloos in bruikleen, voor zo lang als dat nodig en zinvol is.

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.