"Dagbesteding biedt structuur, zingeving en sociale verbinding"
Wat maakt de dagbesteding bij Huize Salland bijzonder?
Karin:
“De dagbesteding is bedoeld voor mensen uit de regio die zelfstandig wonen maar behoefte hebben aan structuur, activiteiten en sociaal contact, waaronder mensen met beginnende tot verder gevorderde dementie. We werken heel cliëntgericht. Bij binnenkomst voeren we een kennismakingsgesprek en maken we een inschatting van de groep deelnemers en dagen die het beste passen. Vinden mensen uiteindelijk toch geen aansluiting bij een bepaalde groep, dan kijken we of een andere groep beter aansluit. Bijvoorbeeld met meer rust of meer individuele activiteiten.”
Lyon:
“We kijken echt naar de individuele personen. Wat zijn hun interesses? Wat vinden ze leuk? Daar stemmen we de weekagenda met activiteiten op af. Het is mooi dat we daarin kunnen meebewegen met de behoeften van de deelnemers.”
Welke activiteiten bieden jullie aan?
Karin:
“Heel divers. Denk aan bewegen, tuinieren, schilderen, puzzelen of spelletjes zoals Rummikub. Op maandag is er houtbewerking. Op dinsdag hebben we muziek en soms voorstellingen. Ook fietsen in het fietslabyrint is populair. Dan fiets je virtueel door bijvoorbeeld Deventer.”
Lyon:
“Er is altijd ruimte voor spontaniteit. Soms komt iemand met een idee en dan kijken we of we dat meteen kunnen oppakken. Die vrijheid maakt het leuk voor de deelnemers én voor ons. Maar met name het sociale aspect is belangrijk. Het draait niet alleen om activiteiten, maar vooral om contact met elkaar.”
Wat is de rol van vrijwilligers binnen de dagbesteding?
Lyon:
“We worden elke dag ondersteund door vrijwilligers. Zij kunnen fietsen op de duofiets, assisteren bij overige activiteiten, of helpen bij de lunch of koffie schenken. Het contact met vrijwilligers zorgt voor meer dynamiek en persoonlijke aandacht. Nieuwe vrijwilligers die zich willen aanmelden zijn van harte welkom!”
Wat betekent de dagbesteding voor de deelnemers?
Karin:
“Heel veel. We zien vaak dat mensen het in het begin spannend vinden. Het eigen huis uitgaan is toch een drempel. Maar na een paar keer zijn ze gewend en vinden ze het heel leuk. Dagbesteding biedt structuur, zingeving en cognitieve prikkels. Mensen bloeien echt op en kunnen ook met elkaar goed praten. Twee dames die elkaar hier hebben leren kennen, zijn bijvoorbeeld goede vriendinnen geworden. Ze komen altijd op dezelfde dagen en maken zelfs plannen om elkaar buiten de dagbesteding te zien. Dat is prachtig om te zien.”
Lyon:
“We merken ook dat deelnemers zich gewaardeerd voelen. Sommigen helpen zelf veel mee, als waren ze zelf een vrijwilliger. Dat zegt wel iets over hoe betrokken en nuttig ze zich voelen. Het helpt enorm bij het behoud van eigenwaarde. Mensen blijven actief, oefenen vaardigheden zoals tafeldekken of melk inschenken, en blijven onderdeel van een sociale groep.”
Wat betekent dagbesteding voor mantelzorgers?
Lyon:
“Voor mantelzorgers is het vaak een grote verlichting. Even de ruimte om zelf iets te doen, om op adem te komen. En dat helpt om het in de thuissituatie langer vol te houden. We horen regelmatig van mantelzorgers dat hun partner of ouder zo blij en voldaan thuiskomt. Dat is voor hen ook fijn om te zien.”
Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor de dagbesteding?
Karin:
“Dat kan via de casemanager, de gemeente, of rechtstreeks bij ons. Er is wel een indicatie nodig via de Wmo of Wlz. Het vervoer kan via ons geregeld worden met een taxibedrijf. Ook voor mensen in een rolstoel of die slecht ter been zijn is vervoer geen probleem. Er is een vaste chauffeur, wat ook weer voor herkenning en vertrouwen zorgt.”
Tot slot, wat willen jullie mensen thuis nog meegeven?
Lyon:
“Blijf zo lang mogelijk in contact met anderen. Zoek buren op, houd contact met familie en leeftijdsgenoten. Sociale contacten zijn enorm belangrijk om mentaal én lichamelijk gezond te blijven. Doe dingen die u leuk vindt, blijf actief. En weet dat dagbesteding daar een mooie bijdrage aan kan leveren.”
Vrijwilliger worden of aanmelden als deelnemer?
Neem contact op met de dagbesteding van Huize Salland via 0570552122 of kijk hier voor meer locaties waar dagbesteding wordt aangeboden. Ook bij De Hartkamp in Raalte, Diessenplas in Holten en Sparrenheuvel in Diepenveen wordt dagbesteding georganiseerd. U kunt bellen met Carinova op 0900 8662 voor meer informatie en ook uw casemanager of gemeente kan u meer vertellen.