Cursus: Thuis Onbezorgd Mobiel

In uw regio gaat een uniek programma voor 65-plussers van start: TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Een programma voor 65-plussers die lang en gezond thuis willen blijven wonen.

De meeste Nederlanders wonen het liefst zo lang mogelijk thuis. Zij willen zelf de dagelijkse dingen blijven doen, zoals de boodschappen of bezoekjes aan familie. Dit kan soms lastig zijn, bijvoorbeeld als u merkt dat uw evenwicht of spierkracht minder wordt. Nog vervelender is het als u valt. Als u verkeerd terechtkomt, kunt u veel dagelijkse dingen niet meer zelf doen.

Vallen is een van de grootste problemen voor 65-plussers. Daarom kunt u meedoen aan TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). TOM helpt u om de kans op vallen kleiner te maken. Die hulp krijgt u van fysiotherapeuten, diëtisten en vrijwilligers. Doet u ook mee?

Als u meedoet aan TOM verbetert u uw evenwicht en spierkracht. Daardoor loopt u minder kans om te vallen en kunt u langer thuis blijven wonen. Wij vragen van u dat u enthousiast meedoet aan alle activiteiten. TOM bestaat uit drie onderdelen: een beweegtraining, persoonlijk advies over eten en drinken en gezelligheid!

Een beweegtraining

Als u meedoet aan TOM, volgt u een beweegtraining. Deze training heet In Balans. Tijdens de training verbetert u uw evenwicht en spierkracht. Onderzoek laat zien dat de training werkt!

De training wordt gegeven door een fysiotherapeut uit uw regio en duurt veertien weken. Twee keer per week werkt u aan uw evenwicht en spierkracht. U krijgt oefeningen die passen bij uw conditie. De fysiotherapeut geeft u ook tips om thuis aan uw evenwicht en spierkracht te werken.

Persoonlijk advies over eten en drinken

Met gezond eten en drinken houdt u uw spieren sterk. We vragen u twee keer bij te houden wat u eet en drinkt. Dit doet u steeds twee dagen lang. Een diëtist uit uw regio bespreekt dit samen met u en geeft u persoonlijk advies over gezond eten en drinken.

Gezelligheid

U doet de training samen met een vast groepje van maximaal twaalf personen. Ook luncht u zes keer met uw groepje en uw diëtist. Dit is altijd voor of na een training. Tijdens deze lunch ontdekt u hoe u lekker én gezond kunt eten.

Uw groepje wordt begeleid door een TOM-maatje. Dit is een getrainde vrijwilliger. Uw TOM-maatje komt af en toe langs bij de training en helpt bij de voorbereiding van de lunches. Heeft u vragen? Dan kunt u die stellen aan uw TOM-maatje.

Waarom meedoen aan TOM?

• U verbetert uw evenwicht en spierkracht, zodat u langer thuis kunt blijven wonen
• U kunt de dagelijkse dingen blijven doen, zoals boodschappen en bezoekjes aan familie
• U blijft langer fit en in beweging
• U leert nieuwe mensen kennen in uw wijk
• U loopt en beweegt met meer zelfvertrouwen

Meld u aan

• Bent u 65 jaar of ouder?
• Woont u in de regio?
• Woont u thuis, met of zonder partner?

Dan kunt u zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst van TOM. Tijdens de informatiebijeenkomst doet u enkele tests met een fysiotherapeut en een diëtist. Na afloop hoort u of u kunt meedoen aan TOM. Als u niet kunt meedoen aan TOM dan ontvangt u een advies over wat wel bij u past.

Kosten

De informatiebijeenkomst is gratis. De kosten van TOM zijn: 215 euro (Een deel van de kosten en mogelijk alle kosten zijn te declareren bij uw zorgverzekeraar).


Aanmelden en meer informatie

U kunt u aanmelden via e-mail of telefoon. Wilt u meer weten over TOM? Neem dan gerust contact met ons op.

Hilda Dun

Hilda Dun

Fysiotherapeut

Coördinator TOM
Regio Deventer
Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.