Lancering Nationaal Hulpmiddelen Fonds

04 Januari 2017

 

WASSENAAR – Op 30 augustus jl. heeft de lancering van het Nationaal Hulpmiddelen Fonds plaatsgevonden. In de Character Gastrobar te Wassenaar kwamen de leden van het fonds, de directie en diverse collega’s van Vegro samen voor een feestelijke borrel. Het fonds richt zich speciaal op de mensen die in het huidige zorgsysteem tussen wal en schip vallen bij het aanvragen van hulpmiddelen. Waar zij het zelfstandig niet voor elkaar krijgen om een hulpmiddel aan te vragen, springt het Nationaal Hulpmiddelen Fonds in de bres.

Uitreiking cheque van 25.000 euro
Vegro (initiator van het fonds) ziet dat door de huidige invulling van wet- en regelgeving veel burgers in de praktijk hulpmiddelen niet aangevraagd krijgen. Naar een idee van verpleegkundige Ariënne Noordermeer, werkzaam bij Vegro, is daarom het Nationaal Hulpmiddelen Fonds opgericht. Tijdens de lancering reikte René Kamerbeek (algemeen directeur van Vegro) een cheque van 25.000 euro uit aan de voorzitter van het Nationaal Hulpmiddelen Fonds, Simone van Veen (oprichter Vegro).”Soms gaat het niet om regels maar om mensen. Daarom is dit fonds zo nodig”, aldus René Kamerbeek.

Doel van het Nationaal Hulpmiddelen Fonds
Het Nationaal Hulpmiddelen Fonds heeft als doel de gewenste kwaliteit van leven voor burgers met onbeantwoorde vraag naar hulpmiddelen te verhogen. Het fonds is er voor diegene die hun hulpmiddel via de huidige invulling van de regelgeving niet aangevraagd krijgen. “Wij richten ons op de schrijnende gevallen. Op de mensen die de dupe zijn van bureaucratie, ondoorzichtige en steeds veranderende regelgeving. Mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen, geen financiële middelen hebben en vaak radeloos zijn”, aldus Simone van Veen. “Onze missie is om juist deze mensen te ondersteunen om hun kwaliteit van leven te verhogen”, legt ze uit.

Innovatie in de zorg
Het fonds richt zich daarnaast ook op innovatie in de zorg. Daarbij is niet alleen het innoveren van producten van belang, maar juist ook een verbetering aanbrengen in de processen rondom het aanvragen van bijvoorbeeld een hulpmiddel.  “Elk jaar worden de criteria om een vergoeding te krijgen voor een hulpmiddel strenger. Daarnaast heeft niet ieder hulpmiddel dezelfde financieringsstroom en geeft iedere gemeente op een andere manier invulling aan de Wmo,” stelt bestuurslid Cynthia Meevis. “Het systeem loopt vast. Terwijl, onder andere doordat mensen langer thuis wonen, de vraag naar hulpmiddelen stijgt. Hier moet verandering in komen.”

Hulpmiddelen kunnen op een effectievere en goedkopere manier op de markt worden gebracht door inzet van nieuwe technologieën. Start-ups en hogescholen houden zich bezig op dit gebied, maar goede projecten krijgen vaak het licht niet te zien omdat er te weinig ondersteuning wordt geboden. 

Meer informatie kunt u teruglezen via www.nationaalhulpmiddelenfonds.nl