Tinybot Tessa bij Carinova

Dinsdag 20 november werd robot Tessa aan Carinova gepresenteerd. Tessa is een tinybot die tipmomenten uitspreekt. Zij ondersteunt de dagelijkse structuur en geeft suggesties voor activiteiten. Speciaal handig voor mantelzorgers!


Voor (mantel)zorgers

Veel mantelzorgers ervaren stress door overbelasting en maken ze zich constant zorgen over hun dierbaren. Deze dierbaren zijn vaak ouderen die steeds meer dingen vergeten zoals hun afspraken, hun medicijnen of geplande activiteiten. Hierdoor wordt zelfstandig wonen steeds moeilijker en zijn ze meer afhankelijk van zorg.

Vermomde bloempot

Precies daarom is er nu Tessa. Tessa is een robot vermomd als bloempot, ze staat bij de hulpbehoevende in de woonkamer en is geheugensteun en agenda in één! Eenmaal verbonden met internet kunnen zogenaamde 'tip momenten' ingepland worden door de (mantel)zorger. Wat is dan zo'n tipmoment? Dit kan iets heel simpels zijn bijvoorbeeld: "Goedemorgen mevrouw Jansen, het is 9 uur, tijd voor een boterham. Je boterham ligt klaar op het aanrecht."

Structuur en planning

Op deze manier kunnen zorgmedewerkers en mantelzorgers een heel dagprogramma inplannen. Van ontbijt herinneringen tot bijvoorbeeld de afspraak met de fysiotherapeut. Wanneer gebruikers van de Tessa goed op haar reageren kan het zo zijn dat er minder fysieke bezoek-momenten nodig zijn. Zo blijft er tijdens de overige bezoeken meer tijd over voor persoonlijk sociaal contact. Een echte uitkomst voor mantelzorgers en andere verzorgenden!

Water geven?

Natuurlijk stelden wij producent Tinybots de vraag: "Zijn er wel eens mensen die Tessa water hebben gegeven? Ze is tenslotte een bloempot." Nou het antwoord zal u niet verbazen. Er zijn inderdaad gebruikers van Tessa die haar kunstplantje water hebben gegeven. Maar geen zorgen: Tessa is waterdicht dus ze kan er gewoon tegen. Maar of ze er ook mooier van gaat bloeien? ;)

Meer weten?

Tessa is vanaf heden leverbaar, en zal - hopelijk vanaf 2019 - ook voor Carinova Servicepakket abonnees op proef te proberen zijn. Hierover zijn we nog in gesprek. Schrijf u in voor de nieuwsbrief van ons Servicepakket om op de hoogte te blijven.

Update 06/02/2019: Tessa is voor abonnees van het Carinova Servicepakket gratis 30 dagen op proef! (t.w.v. €100,-).

Wat vind u van Tessa?

Terug naar overzicht