Thuizz tablet

Thuizz tablet

Een kennismaking met de digitale wereld. Makkelijk contact houden.

Carinova Thuizz is een nieuw concept voor zorg- en dienstverlening. Thuizz staat voor Thuis wonen Zonder Zorgen. Een van de hulpmiddelen om zo lang en zo prettig mogelijk thuis te kunnen blijven wonen is een speciale tablet voor ouderen, de Thuizz-tablet. U kunt ermee contact onderhouden met de thuiszorg van Carinova of met uw familie en vrienden. Ook kunt u op de hoogte blijven van diensten op het gebied van zorg en welzijn in uw omgeving. Dit kan via beeldbellen, zoeken op internet en berichten versturen of ontvangen. U heeft alle dienstverlening van Carinova binnen handbereik met het gemak om deze zelf te bestellen. Ook zonder computerervaring kunt u ermee leren omgaan. Carinova test op dit moment het gebruiksgemak van de Thuizz-tablet bij vijftig testgebruikers. Drie van hen vertellen wat hun eerste bevindingen zijn.

“Ik vind het leuk om te volgen wat er in de wereld gebeurt”

Aalt Meijer (89) en zijn vrouw wonen op een boerderij in Dedemsvaart. Zijn vrouw heeft vijf kinderen uit een eerder huwelijk. Er zijn negen kleinkinderen. De heer Meijer heeft altijd in de aardappelhandel gezeten (eigen teelt), ook is hij bekend vanwege de productie van klompen.

“Als ik de tijd had, zou ik de tablet elke dag gebruiken. Maar ik ben mantelzorger voor mijn vrouw. Een paar keer per week lees ik de nieuwsberichten op de tablet. Ik vind het leuk om te volgen wat er in de wereld gebeurt. En afgelopen week heeft een van de thuiszorgmedewerkers van Carinova muziek voor mij op de tablet gezet, onder andere van André Rieu. Ook is mijn vrouw aan de gang geweest met de spelletjes die op dat apparaat staan. Ik ben best leergierig, ik zou wel willen leren beeldbellen bijvoorbeeld. Maar dat is er tot nu toe niet van gekomen.”

“De tablet is heel duidelijk en overzichtelijk”

Aly Bosscher (69) is sinds tien jaar weduwe. Ze woont in Hardenberg. Ze heeft drie kinderen en een kleinkind: een jongetje van 6 jaar. Een van haar hobby’s is wandelen met haar hond Puck, een shih tzu. Verder speelt ze graag scrabble op de tablet.

“Omdat ik een visuele beperking heb, vind ik het lastig om met een laptop te werken. Op de tablet is het allemaal veel duidelijker te zien. Ik heb er wel een handloep bij nodig, hoor, maar dat gaat goed. Ik doe er al heel veel mee en ik ontdek steeds meer dingen. Ik lees dagelijks het nieuws, verstuur en ontvang er e-mailberichten mee en zet mijn afspraken in de elektronische agenda. Op de tablet heb ik een goed overzicht. Als ik mijn afspraken op zou schrijven, kan ik ze zelf later niet meer lezen. Verder maak ik er foto’s mee, van mijn hondje bijvoorbeeld. Het is heel makkelijk om foto’s met de tablet te versturen. Maar waar ik vooral blij mee ben, is het beeldbellen. Mijn kinderen wonen allemaal ver weg. Natuurlijk kun je ook gewoon bellen, maar het is toch prettiger om elkaar even te zien. Mijn kinderen vinden het ook leuk om op die manier contact met me te houden. Nee, ik zou echt niet meer zonder willen.”

“Ze geniet er echt van om te kunnen e-mailen”

In plaats van haar oude baan als röntgenlaborante weer op te pakken, besloot Hilja van Beek (58) enkele jaren geleden vrijwilligerswerk te gaan doen. Behalve mevrouw Kronenberg ondersteunt ze ook andere ouderen. Hilja en haar man hebben twee kinderen. Het echtpaar woont in Colmschate.

“Als vrijwilliger help ik mevrouw Kronenberg bij het gebruiken van de tablet. Mevrouw Kronenberg is 91 jaar en had geen enkele computerervaring, maar ze wilde heel graag de tablet gaan gebruiken. We hebben samen instructie gehad bij haar thuis. Ze kan nu e-mailen, daar geniet ze echt van. Zo ontvangt ze regelmatig foto’s van haar dochter. Laatst deed haar telefoon het niet. Ze was toen blij dat ze in elk geval wel kon e-mailen met haar dochter. Ze vindt het geweldig dat ze op die manier dan toch contact met de buitenwereld heeft. Maar ik heb haar afgeraden om te gaan internetbankieren of dingen online te bestellen. Op die manier wordt er immers vaak misbruik van ouderen gemaakt. Als ik bij haar ben, vraagt ze me wel eens om Google Maps te openen. Met Google Maps kun je als het ware door de straten van Amsterdam lopen. Dat vindt ze heerlijk. ‘Kijk,’ zegt ze dan, ‘dáár heb ik gewoond.’ Het is fijn dat ze er steeds beter mee leert omgaan. Mocht ze in de toekomst zorg nodig hebben, dan kan ze misschien ook beeldbellen met de zorgmedewerkers van Carinova.”

Beoordeling Consumentenbond
De Consumentenbond is enthousiast over de tablet. Zij concludeerden: “De tablet is een interessante oplossing voor (extra) contact met opa of oma en biedt mogelijkheden om zorg makkelijker te maken.”

Interesse?
Bel 0900 86 62 of mail naar servicepakket@carinova.nl voor meer informatie over de verkrijgbaarheid van de Thuizz-tablet. In de toekomst zal Carinova nog meer informatiebijeenkomsten organiseren, want de tablet zal steeds meer bij de zorg gebruikt gaan worden.

Nog twee interessante functies:
Goedemorgen-functie: Net als een wekker geeft de tablet een signaal op een tijdstip dat van tevoren is ingesteld. Wanneer u dan het scherm aantikt, krijgt uw dochter of zoon de melding dat u wakker bent. Een geruststellende gedachte.

Agenda: Een afspraak, of op een bepaald tijdstip medicatie innemen? De elektronische agenda geeft desgewenst een geluidssignaal.

Terug naar overzicht