De Druppelbril

De Druppelbril

Na een staaroperatie of bij andere oogproblemen kunnen er medicijnen worden gegeven in de vorm van oogdruppels. Deze druppels kunnen mensen zelf toedienen of Carinova kan hiervoor langskomen omdat het de cliënten zelf niet goed lukt. Hiervoor is een oplossing bedacht door twee senioren: De Druppelbril. Een simpele en toch ingenieuze oplossing waarmee mensen zelfstandig gemakkelijk hun ogen kunnen druppelen.

Wat is de druppelbril?

De Druppelbril is een bril met gaten daarin ontworpen door Evert van Voorst en Appie Zwaan, twee heren die door eigen oogklachten werd geconfronteerd met de problemen die veel mensen ondervinden. Vaak is er hulp nodig om oogdruppels op een goede manier, zonder morsen, aan te brengen. Veel hulpmiddelen zijn duur, dus Evert heeft een oude bril gepakt en hier 3 gaatjes in geboord waarin bijna alle druppelflesjes passen. Je zet het flesje in de bril, en je zet de bril op.  

Gebruikers ervaringen

Verpleegkundigen geven aan met behulp van de Druppelbril de eigen regie van de cliënt te kunnen vergroten:

“De druppelbrillen bevallen ons goed. In plaats van de gehele druppel periode langs te komen, investeren we in het zelfredzaam worden met de druppelbril. Dat betekent dat we vaak in de 1e week komen om uitleg te geven en te begeleiden. De ene client pakt het sneller op dan de ander. Dan zetten we in op positieve bekrachtiging zodat de client na een paar dagen het toch zelfstandig kan.” S. Hagen - Wijkverpleegkundige 

Klik op de video om te kijken hoe de druppelbril werkt.

Druppelbril


Hoeveel gaat het de cliënt kosten?

Als de cliënt zorg krijgt van Carinova krijgt de cliënt de druppelbril in bruikleen. Dit betekend dat zolang de cliënt in zorg is bij Carinova en zijn/haar ogen druppelt gratis van dit product gebruik kan maken. Elk zorgteam beschikt over een aantal Druppelbrillen. Wel dient de cliënt na het gebruik van de Druppelbril hem weer in te leveren bij het zorgteam.

Wanneer komt mij cliënt hiervoor in aanmerking?

De druppelbril is geschikt voor cliënten die zijn/haar ogen moeten dagelijks of wekelijks moeten druppelen en hier hulp bij nodig hebben. De druppelbril gaat dan de hulp vervangen zodat de zelfredzaamheid van de cliënt wordt vergroot.

En dan?

Nadat de zorgmedewerker de geschikte cliënt voor de druppelbril heeft gevonden, wordt de inzet hiervan besproken met de cliënt. Na akkoord van de cliënt wordt de druppelbril ingezet en wordt de cliënt de eerste paar keer begeleid zodat het druppelen goed gaat. De cliënt levert de bril weer in nadat hij/zij niet meer hoeft te druppelen.

Meer vragen?

Voor meer vragen kun je contact op nemen met het zorg innovatie team. Dit kan telefonisch of per mail.

Klik hier voor contactgegevens