De cradle, een speelse vorm van contact

De cradle, een speelse vorm van contact

Carinova is voortdurend op zoek naar manieren om cliënten meer kwaliteit van leven te bieden. In dat kader heeft Carinova de zogeheten CRDL (cradle) aangeschaft, een instrument dat aanraking vertaalt in geluid.

Het draagt bij aan het welzijn van cliënten met dementie en bevordert het contact tussen hen en de mensen om hen heen. De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen die lijden aan dementie.

 

Geluid brengt herinneringen

De cradle is een houten, ovaalvormig object. Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld twee personen allebei een hand op de cradle leggen en dan elkaar op de huid aanraken. Op het moment van aanraking komt er geluid uit de cradle. Geluiden kunnen mooie herinneringen oproepen. De cradle is een goed hulpmiddel om cliënten in een vergevorderd stadium van dementie uit hun isolement te halen. Deze mensen zijn soms heel ver weg. Je ziet dan een afwezige blik in de ogen. Soms is er zelfs geen herkenning meer. Dat kan voor familieleden pijnlijk zijn. Met de cradle lukt het vaak wel om weer contact met deze mensen te krijgen.

Terug naar overzicht